pondělí 7. července 2014

Rachot Strojů - Historie

10.09. 2007, Hans

Jednoho dne, léta 2002, dva brigádníci technických služeb (TES) města Poličky zametali chodník na nábřeží rybníku Svinčák.
Rozpálenej asfalt, prach, vedro - prostě vodmašťovna, jak má bejt. Při pauze tlachali vo muzice a najednou je napadlo založit kapelu. Oba za mlada hráli v Žákovské dechové hudbě LŠU Polička, něco s tímhle slovutným hudebním tělesem projeli a zažili a tak že by jako kytára neměla bejt problém a když jo, tak že si místo strun natáhnou brzdný lanka z kola a budou do nich jen tak třískat a k tomu něco řvát. Téhož dne si ještě po šichtě na šatně domluvil Hans koupi baskytary zn. Jolana, která jednomu spolupracovníkovi prý zahálí na půdě a cena byla vskutku lidová. Následoval vejlet do Brna, kde si v bazaru pořídil Morda kytaru, téže značky. Hansův spolužák Dědek už dlouho obstojně mlátil do bicích v různejch kapelách, mimo jiné také bubnoval v dechovce LŠU Polička a tak byl osloven jako bubeník. Myslel si sice, že se jedná o nějakej chvilkovej úlet, ale když se domluvila zkouška ve stodole na chalupě u Zvířete, šel do toho.
Bicí a všechny vypučený věci se vezli vlakem, naložený na kočárcích což u některejch lidí v motoráku vzbuzovalo úsměv, ale když jsme si vymysleli, že jedeme hrát na oslavu narozenin, tak po nás nechtěl pan cvaklístek ani kačku za ty podivný zavazadla. Na zkoušce si však zahrál pouze bubeník, zbytek jen otvíral flaškový pívo, a filozofoval, ale i tak to trvalo čtyři dny. A asi to bylo i hezký. Potom se dlouho jen kecalo, až přišel kytarista Čech, poněkud ostřílený hráč. To bylo tak, sem tam se někde u nějakýho toho vohně sedělo a civělo do popela u toho se něco pokafralo a jednou tam byl Čech a tak se nahlodal, aby si to taky přišel zkusit. Hans už začínal brnkat jednoduchý věci od jeho oblíbenejch kapel, ale s Mordou se to vůbec nehejbalo, tak Čech zakotvil na stálo.
Začaly vznikat první písničky. Taková úplně první vlaštovka byl Sekáč. Von totiž Čech taky dělal na TESu na brigádě a tak to bylo jasný. Problémem ale hlavně bylo, kde zkoušet, protože erární zkušebna v místním divadle zanikla s nástupem rekonstrukce celého objektu, takže se nic nedělo. Jenom sem tam si Hans zadrnkal s Čechem doma v paneláku a asi třikrát jim kamarád domluvil zkoušku na Jordáně. Bubeník Dědek ale začínal mít méně času a tak Hans s Čechem sehnali Ptáka. Von teda Pták tak nějak přiletěl sám, páč se takhle sedělo v podvečír na zahrádce a ptákův brácha se dal do řeči a že má doma bráchu co začíná na bicí.
Asi dvě zkoušky u Ptákovej babičky v garáži, ale ty jeho Amátky dělaly randál, že se to moc sousedům nelíbilo. Tak to nějak vázlo až se začátkem zimy sehnala i zkušebna. To bylo skvělý! Zkušebna i s kamnama. Začalo se zkoušet a postupně se dávaly do kupy další písničky. Tohle období bylo ještě kromě zkušebny pěkný v tom, že restaurace Na Střelnici se zachovala mateřsky a dala vznik mnohým myšlenkám a taškařicím. V zimě přichází zpěvák Mykey, kterýho objevil Čech, když byl kdesi u muziky a tak se jednoho večera stavil do zkušebny, něco zařval a bylo to. Dá se říct, že v téhle sestavě z toho po čase už něco leze.
koncert na Majálesu v Poličce
2. května 2003 poprvé leze na pódium Rachot Strojů. Bylo tomu na majálesu "Špéry" v Turnově. V sestavě Michal - zpěv / Čech - kytara, zpěv / Hans - basa / Pták -bicí, odehraje skupina téhož roku ještě jeden koncert v Poličce a potom přichází druhý kytarista Cemr. Nějaký to hraní už za sebou měl a druhá kytara to jen oživí.
Místní divadlo je po rekonstrukci a následuje přesun do divadelní zkušebny, nyní již v pětičlenné sestavě. Zkušebna, to byla dobrá zpráva. Špatná zpráva byla, že v tej době zavíraj restauraci Na Střelnici. Za takový podaný kapesník na oči zvlhlé slzami po legendární "Střelbě", lze považovat otevření Divadelního klubu. Tak aspoň to o zkoušce i po zkoušce není pro můzu v půllitru daleko.
křest alba Technické služby
V zimě, roku 2004 nahrává Rachot Strojů první nahrávku. Za pomoci kamaráda Chairpooda, tehdá ještě zvukaře na volné noze, jenž kdysi se svým BA3 sound systémem něco akcí projel a ozvučil, vzniká na sále Tylova domu album Technické Služby (název je podle místa vzniku kapely a také se tak kapela měla původně jmenovat). Album obsahuje 13 písniček + bonus. Texty jsou většinou o tom, co kluci někde potkali, nebo zažili, či reagují na některé věci kolem, ale milovníky přímých politických protestsongů zřejmě nepotěší. Pokřtěno bylo v Divadelním klubu v Poličce a byl to notně veselý křest.
A tak jak léta šla, většinou ruku v ruce s Divadelním klubem, který se ujal osiřelých po restauraci Na Střelnici, sem tam se nějaký to hraní našlo a nějaký ty nový písničky se vynalezly a vůbec se toho tak nějak docela zažilo. Jednou se třeba hrálo na parníku Visla, který projížděl Prahou po Vltavě a to bylo moc pěkný, když se plulo tím hlavním městem a k tomu se zrovna taky už hrála píseň Srdce Evropy... I do zahraničí se vyjelo a s braťja z Kysuce a okolí se popilo. No uteklo to jako sviňa a už to nějakej pátek od nahrání Technických služeb byl.
křest alba ...vesele se žije!
I tak se čas nachýlil a v únoru roku 2007 vzniká v mobilním nahrávacím studiu Hluchoněmec nová nahrávka, která dále putovala k Chairpoodovi, Prochajdovi a Topolovi, jenž opatřili album finálním zvukem. A tak se zrodilo album s názvem ...vesele se žije!. CD obsahuje deset písní a v jedné je zakomponovaný nový nástroj, jenž se vynořil z minulosti, která byla prodchnuta dětskou dechovkou v LŠU Polička. Dále byl pozván host Alča a je jí možné slyšet v jedné písni lamentovat. Písně jsou opět zaměřené na problémy každodenního života. Některé písně trošku opouštějí tříakordový profil, pár sypaček ala Rachot Strojů se taky najde a především zvuková kvalita se podstatně zlepšila. Křest se taky uskutečnil v Divadelním klubu a "...nebylo to ani moc špatný, ani moc dobrý, prostě jako dycky když hrajete." (Oranžovej) Toť historie. Současnost není třeba popisovat:)

Žádné komentáře:

Okomentovat